, na targowiskach i w sklepach mamy duży wybór owoców. Dlaczego tak naprawdę warto je jeść? Postaramy się dzisiaj odpowiedzieć na to pytanie
Owoce to bogate źródło witamin, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Zaleca się spożywanie 3 porcji owoców w ciągu dnia.
A czego dostarczają nam poszczególne owoce
❓
Arbuz – składa się w 92 procentach z wody, co sprawia, że jest idealny na upalne dni opóźnia proces starzenia i hamuje rozwój komórek nowotworowych, wspomaga pracę serca, redukuje ciśnienie krwi oraz przyśpiesza proces regeneracji mięśni. Arbuz poleca się także w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie.
Wiśnie – chronią organizm przed starzeniem się (pomagają zachować ciało w dobrej kondycji i spowalniają powstawanie zmarszczek), korzystnie wpływają na cerę, zapobiegają rozwojowi nowotworów, wspomagają pracę serca i obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzą schorzenia pęcherza moczowego. Po za tym wiśnie są dobrym sposobem na bezsenność
Winogrona – zawierają jod (niezbędny do funkcjonowania tarczycy), chronią przed nadciśnieniem tętniczym i rakiem, pomagają w pozbyciu się kwasów z organizmu, zapobiegają miażdżycy i wspomagają procesy trawienia.
Brzoskwinie – pomagają zwalczyć nowotwór piersi, ze względu na dużą zawartość wody działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę nerek oraz pomagają w walce z anemią i zaparciami.
Jabłka – wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają rozwojowi infekcji, wpływają pozytywnie na pracę jelit (chronią przed chorobami i rakiem jelita grubego) oraz wspomagają metabolizm. Przyczyniają się również do prawidłowej pracy serca
❤️
Pamiętaj, aby jeść jabłka ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników!
Banany – wspomagają odporność, oczyszczają organizm z toksyn, pomagają w walce z anemią, obniżają ciśnienie tętnicze oraz mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ponadto banany poprawiają samopoczucie
Truskawki – pobudzają trawienie oraz pracę jelit, poprawiają apetyt, leczą ból gardła, przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi, mają także właściwości zapobiegające nowotworom. Poleca się je osobom cierpiącym na anemię.
Kiwi – wzmacnia odporność, ma właściwości przeczyszczające, chroni przed chorobami serca i nowotworami, może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Należy pamiętać jednak o tym, że kiwi może być przyczyną alergii.
Pomarańcze – wspomagają odporność, działają przeciwbakteryjnie, wpływają na prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi, blokują rozwój nowotworów, pobudzają przemianę materii i wypłukują toksyny z organizmu. Owoce te mają także właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.