Strefa pacjenta
Strefa lekarza
Dlaczego jedzenie owoców jest takie ważne?

Dlaczego jedzenie owoców jest takie ważne?

Wiosna w pełni, na targowiskach i w sklepach mamy duży wybór owoców. Dlaczego tak naprawdę warto je jeść? Postaramy się dzisiaj odpowiedzieć na to pytanie.

Wiosna w pełni ☀️, na targowiskach i w sklepach mamy duży wybór owoców. Dlaczego tak naprawdę warto je jeść? Postaramy się dzisiaj odpowiedzieć na to pytanie  Owoce to bogate źródło witamin, soli mineralnych, węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Zaleca się spożywanie 3 porcji owoców w ciągu dnia.
A czego dostarczają nam poszczególne owoce Arbuz – składa się w 92 procentach z wody, co sprawia, że jest idealny na upalne dni opóźnia proces starzenia i hamuje rozwój komórek nowotworowych, wspomaga pracę serca, redukuje ciśnienie krwi oraz przyśpiesza proces regeneracji mięśni. Arbuz poleca się także w chorobach nerek i infekcjach układu moczowego, ponieważ działa moczopędnie. Wiśnie – chronią organizm przed starzeniem się (pomagają zachować ciało w dobrej kondycji i spowalniają powstawanie zmarszczek), korzystnie wpływają na cerę, zapobiegają rozwojowi nowotworów, wspomagają pracę serca i obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz łagodzą schorzenia pęcherza moczowego. Po za tym wiśnie są dobrym sposobem na bezsenność Winogrona – zawierają jod (niezbędny do funkcjonowania tarczycy), chronią przed nadciśnieniem tętniczym i rakiem, pomagają w pozbyciu się kwasów z organizmu, zapobiegają miażdżycy i wspomagają procesy trawienia. Brzoskwinie – pomagają zwalczyć nowotwór piersi, ze względu na dużą zawartość wody działają moczopędnie i oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę nerek oraz pomagają w walce z anemią i zaparciami. Jabłka – wzmacniają odporność organizmu i zapobiegają rozwojowi infekcji, wpływają pozytywnie na pracę jelit (chronią przed chorobami i rakiem jelita grubego) oraz wspomagają metabolizm. Przyczyniają się również do prawidłowej pracy serca ❤️ Pamiętaj, aby jeść jabłka ze skórką, ponieważ to właśnie w niej znajduje się najwięcej cennych składników! Banany – wspomagają odporność, oczyszczają organizm z toksyn, pomagają w walce z anemią, obniżają ciśnienie tętnicze oraz mogą przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ponadto banany poprawiają samopoczucie Truskawki – pobudzają trawienie oraz pracę jelit, poprawiają apetyt, leczą ból gardła, przynoszą ulgę w zaburzeniach układu moczowego, obniżają ciśnienie tętnicze oraz poziom cholesterolu we krwi, mają także właściwości zapobiegające nowotworom. Poleca się je osobom cierpiącym na anemię. Kiwi – wzmacnia odporność, ma właściwości przeczyszczające, chroni przed chorobami serca i nowotworami, może przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Należy pamiętać jednak o tym, że kiwi może być przyczyną alergii. Pomarańcze – wspomagają odporność, działają przeciwbakteryjnie, wpływają na prawidłową pracę serca i ciśnienie krwi, blokują rozwój nowotworów, pobudzają przemianę materii i wypłukują toksyny z organizmu. Owoce te mają także właściwości uspokajające i przeciwdepresyjne.
Logo Szpitala św. Łukasza

Wielospecjalistyczny Szpital w Bielsku-Białej. Nowoczesny budynek z kompleksowym zapleczem diagnostycznym, wysoko wykwalifikowaną kadrą i oddziałem szpitalnym.

Ikona - komorka ul. Bystrzańska 94B, 34-309 Bielsko-Biała

Szpital św. Łukasza S.A.
ul. Bystrzańska 94B, 34-309 Bielsko-Biała
NIP: 5472145493, REGON: 243161232,
Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej VIII Wydział Gospodarczy, KRS: 0000656269

WAŻNE INFORMACJE


Poznaj nas jeszcze lepiej na naszych mediów społecznościowych.

Copyright © Szpital św. Łukasza | Projekt i realizacja strony www - Agencja Marketingowa InterAktywni

+48 33 819 95 10
MENU