Strefa pacjenta
Strefa lekarza
Jakich witamin brakuje nam jesienią?

Jakich witamin brakuje nam jesienią?

Jesień to pora roku, podczas której nasz odporność drastycznie spada. W tym okresie dużą rolę odgrywa odpowiednio skomponowana dieta oraz suplementacja.

Jesień to pora, gdy często z powodu pogody ograniczamy wyjścia na świeże powietrze, zmniejszając ekspozycję na światło słoneczne oraz rezygnujemy z aktywności fizycznej. Także nasze posiłki są uboższe w świeże warzywa i owoce. Właśnie wtedy dużą rolę odgrywa odpowiednio skomponowana dieta oraz suplementacja. 
Rolą witamin jest m.in. regulacja metabolizmu, wspieranie układu odpornościowego i pracy narządów – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają prostą budowę i są wchłaniane w tej samej postaci, w jakiej występują w pokarmie. Nie jesteśmy w stanie sami wytwarzać witamin (z wyjątkiem syntezy witaminy D), więc musimy zadbać, aby były ciągle dostarczane.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminy jest nieduże: może wynosić od kilku mikrogramów do kilkudziesięciu miligramów. Pamiętajmy również, że nadmiar witamin jest nie mniej szkodliwy od ich niedoboru – dotyczy zazwyczaj witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D3, E oraz K) i pojawia się podczas stosowania preparatów witaminowych.
WITAMINA A
Rola: Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów oraz wzroku. Wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, układ odpornościowy oraz warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów
Skutki niedoboru: łuszczenie się naskórka, nadmierna suchość spojówek i rogówki oka, zaburzenie wzrostu, wypadanie włosów, trądzik, podatność na infekcje, kurza ślepota (złe widzenie po zmierzchu).
Występowanie: niektóre ryby (np. tuńczyk), wątroba, masło, mleko i jego przetwory, jaja, tran, marchew, dynia, szpinak, pomidory, czerwona papryka, sałata, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie.
WITAMINA C
Rola: antyutleniacz, wpływa na syntezę hormonów kory nadnerczy, wspomaga wchłanianie żelaza i kolagenu, gojenie ran; zwiększa odporność, usprawnia funkcjonowanie układu krwionośnego.
Skutki niedoboru: zmęczenie, niska odporność, obrzęk i ból stawów, ból mięśni, suchość skóry, krwawienie z nosa, szkorbut (owrzodzenie i krwawienie dziąseł, wypadanie zębów).
Występowanie: owoce czarnej porzeczki i dzikiej róży, maliny, owoce cytrusowe, ziemniaki, kapusta, por, szczypior, pomidor, cebula, kiszonki, brokuły, buraki.
WITAMINA D3
Rola: wpływa na wchłanianie oraz odkładanie w kościach i zębach wapnia i fosforu; ma związek z działaniem układu odpornościowego.
Skutki niedoboru: krzywica u dzieci (rozmiękanie oraz deformacja kości), u dorosłych osteoporoza (demineralizacja kości), zwiększenie ryzyka cukrzycy, depresji, niektórych nowotworów, zaburzenia pracy układu nerwowego i odpornościowego.
Występowanie: powstaje w skórze pod wpływem promieni UV (wystawianie się na działanie promieni słonecznych przez 15 minut, wystarcza do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania – jednak jedynie w okresie kwiecień-wrzesień), mleko i jego przetwory, jaja, wątroba, tłuste ryby, tran, dynia.
WITAMINA E
Rola: antyutleniacz, działa przeciwzapalnie, zapobiega zakażeniom, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem, zapewnia prawidłową pracę mięśni, wpływa na stan skóry, włosów oraz oczu.
Skutki niedoboru: niedokrwistość, osłabienie i zanik mięśni, zwiększona podatność komórek na działanie czynników rakotwórczych.
Występowanie: orzechy, nasiona, kukurydza, szpinak, brokuły, sałata, awokado, jaja, wątroba, ryby, kiełki zbóż (np. pszenicy), por.
WITAMINY Z GRUPY E
Rola: wpływają na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego oraz w rezultacie – układu odpornościowego i metabolizmu; wzmacniają odporność, mają właściwości antydepresyjne.
Skutki niedoboru: osłabienie odporności, zaburzenia układu pokarmowego, skurcze mięśni, zaburzenia pracy serca, obniżenie ciśnienia krwi, nadpobudliwość, zmiany skórne, wypadanie włosów, stany lękowe, anemia, problemy ze wzrokiem.
Występowanie: orzechy, nasiona, mięso, jaja, sery, mleko, wędliny, ryby, drożdże spożywcze, płatki owsiane, brokuły, bób, buraki, marchew, groszek, szpinak, jabłka, owoce morza.
Logo Szpitala św. Łukasza

Wielospecjalistyczny Szpital w Bielsku-Białej. Nowoczesny budynek z kompleksowym zapleczem diagnostycznym, wysoko wykwalifikowaną kadrą i oddziałem szpitalnym.

Ikona - komorka ul. Bystrzańska 94B, 34-309 Bielsko-Biała

Szpital św. Łukasza S.A.
ul. Bystrzańska 94B, 34-309 Bielsko-Biała
NIP: 5472145493, REGON: 243161232,
Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej VIII Wydział Gospodarczy, KRS: 0000656269

WAŻNE INFORMACJE


Poznaj nas jeszcze lepiej na naszych mediów społecznościowych.

Copyright © 2023 Szpital św. Łukasza | Projekt i realizacja strony www - Agencja Marketingowa InterAktywni

+48 33 819 95 10
MENU