Strefa pacjenta
Strefa lekarza
Z czym wiąże się nadmiar cukru w diecie?

Z czym wiąże się nadmiar cukru w diecie?

Z czym wiąże się nadmiar cukru w diecie?  Kilka dni temu pisaliśmy, jaka ilość cukru jest właściwa dla zbilansowanej, zdrowej diety. Dzisiaj zajmiemy się tym, czym może skutkować spożywanie go w dużych ilościach.

Z czym wiąże się nadmiar cukru w diecie? Kilka dni temu pisaliśmy, jaka ilość cukru jest właściwa dla zbilansowanej, zdrowej diety. Dzisiaj zajmiemy się tym, czym może skutkować spożywanie go w dużych ilościach. Pamiętajmy, że cukier to nie tylko ten, którego używamy do słodzenia herbaty czy kawy a znaleźć możemy go w większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych. Przez to, że cukier jest praktycznie wszędzie, spożywamy go za dużo i bardzo łatwo jesteśmy w stanie przekroczyć zalecany limit. NADWAGA I OTYŁOŚĆ Nadmiar cukru to oczywiście nadmiar kalorii, który prowadzi do przybrania na wadze. Główną rolę odgrywa tu często spożywanie dużej ilości napojów słodzonych. Najważniejsza jest świadomość, że nadwaga i otyłość pociągają za sobą poważne konsekwencje i są wstępem do wielu schorzeń. Otyłość prowadzi między innymi do rozwoju cukrzycy, miażdżycy, chorób stawów, schorzeń kręgosłupa oraz powoduje bezdech senny. CUKRZYCA TYPU 2. Spożywając duże ilości cukrów prostych powodujemy wzrost stężenia glukozy we krwi. W odpowiedzi, trzustka produkuje większe ilości insuliny, żeby wyrównać ten poziom. Poza tym zadaniem insuliny jest również przemiana glukozy w energię potrzebną do pracy każdej komórki organizmu. Duża ilość glukozy we krwi prowadzi do insulinooporności a trzustka przez ciągłą produkcję insuliny, przestaje działać prawidłowo. Ten stan szkodzi przede wszystkim naczyniom krwionośnym i jest następstwem wielu niebezpiecznych dla życia chorób: zawału, udaru, amputacji kończyny, utraty wzroku, konieczności dializoterapii oraz uszkodzenia układu nerwowego. MIAŻDŻYCA, UDAR MÓZGU i ZAWAŁ SERCA Wysokie spożycie cukru wiąże się z podwyższonym ciśnieniem krwi oraz rozwojem zaburzeń lipidowych. Skutkuje to przyspieszeniem rozwoju miażdżycy. Zmniejszony przepływ krwi prowadzi do niedotlenienia narządów i przedwczesnych problemów sercowo-naczyniowych (takich jak udar i zawał). RAK TRZUSTKI Jednym z poważnych zagrożeń związanych z nadmiarem cukru są nowotwory – szczególnie rak trzustki. PRÓCHNICA ZĘBÓW Bakterie odpowiedzialne za próchnicę świetnie rozmnażają się po spożyciu cukru. CZĘSTE INFEKCJE Cukier działa niekorzystnie na białe krwinki, które są odpowiedzialne za zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych. To w efekcie prowadzi do obniżenia odporności. PROBLEMY SKÓRNE Nadmiar cukru wiąże się również z problemami ze skórą oraz podkrążonymi oczami. Jeśli więc masz kłopot z poszarzałą, zmęczoną cerą, trądzikiem, trądzikiem różowatym oraz przesuszoną skórą lub nadmiernym łojotokiem, bardzo prawdopodobne, że problem leży w diecie. Również tutaj odgrywa rolę to, że cukier sprzyja stanom zapalnym. NIEDOBÓR SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH Jeśli wybieramy produkty zawierając dużo cukru, to naturalnie nie mamy już ochoty na te bogate w potrzebne nam składniki, czego konsekwencją jest ich niedobór. SPADEK ENERGII I PRZEWLEKŁE ZMĘCZENIE Wahania cukru we krwi wiążą się z osłabieniem organizmu oraz wahaniami nastroju. Mogą również powodować problemy z koncentracją i pamięcią – w tym przypadku zbawiennie mogą okazać się kwasy tłuszczowe omega-3, znajdujące się w rybach, orzechach włoskich i siemieniu lnianym.
Logo Szpitala św. Łukasza

Wielospecjalistyczny Szpital w Bielsku-Białej. Nowoczesny budynek z kompleksowym zapleczem diagnostycznym, wysoko wykwalifikowaną kadrą i oddziałem szpitalnym.

Ikona - komorka ul. Bystrzańska 94B, 34-309 Bielsko-Biała

Szpital św. Łukasza S.A.
ul. Bystrzańska 94B, 34-309 Bielsko-Biała
NIP: 5472145493, REGON: 243161232,
Sąd Rejonowy w Bielsku-Białej VIII Wydział Gospodarczy, KRS: 0000656269

WAŻNE INFORMACJE


Poznaj nas jeszcze lepiej na naszych mediów społecznościowych.

Copyright © 2023 Szpital św. Łukasza | Projekt i realizacja strony www - Agencja Marketingowa InterAktywni

+48 33 819 95 10
MENU